3 klassiska datormodeller

De första hemdatorerna började säljas under 1970-talet. Stora, åbäkiga tingestar med hårddiskar med mindre utrymme än vad du idag hittar i chippet i de där “nyckelplupparna” du använder för att öppna porten hemma. Under lång tid, genom hela -70, -80 och stora delar av -90-talen var marknaden för hemdatorer många, många gånger mindre än vad den är idag. Försäljningen och den tekniska utvecklingen tog som bekant fart ordentligt först mot slutet av 90-talet. Det har gjort en del av datormodellerna som släpptes då ikoniska. I det här inlägget ska vi titta på några av dem.

Det har hänt mycket i den digitala världen sedan datorerna vi ska titta på i det här inlägget lanserades. Under tidigare eror var det förstås inte någon nackdel att ligga i framkant när det gällde digital teknik, men det var långt ifrån något måste. Idag behöver alla företag använda sig av någon typ av digitala lösningar för att ligga i fas med marknaden. Nordlo är en IT-konsult som kan hjälpa er ta fram digitala lösningar anpassade för just er verksamhet. Ta hjälp av Nordlo för er digitalisering och gör samtidigt er verksamhet mer lönsam och attraktiv.

Commodore 64

Ingen lista över klassiska datormodeller vore komplett utan Commodore 64. Modellen lanserades för konsumentmarknaden 1982 och innehar titeln som den mest sålda datormodellen någonsin. Det var en lågprismodell med 8 bitars prestanda som framför allt användes för dataspel. Detta tack vare att hårdvaran utvecklats i första hand för att kunna prestera överlägsen grafik och ljud jämfört med konkurrenterna.

iMac G3

iMac G3 är en klassisk datormodell av flera anledningar. Dels har få modeller älskats och hatats i samma utsträckning. Mest på grund av den uppkäftiga designen där modellens hölje fanns att få i en serie genomskinliga färger. Men också på grund av det var den första datormodellen Apple släppte efter att Steve Jobs återvänt till företaget. Modellen markerar i och med det starten för Apple som det enormt framgångsrika företag vi känner det som idag.

IBM PC 5150

IBM PC 5150 är den första datorn IBM utvecklade för den kommersiella marknaden. PC 5150 lanserades 1981 och producerades ända fram till 1987. Om du tittar på en film från 80-talet och det står datorer i bakgrunden är det stor chans att det är en 5150 du ser. Låt oss för skojs skull titta på datorns prestanda. IBM utrustade sin 5150 med en Intelprocessor med då fantastiska 4,77 MHz. Ram-minnet låg på 256kb. Windows? Nejnej, här fick du skriva kommandon i PC-DOS eller CP/M. Koda själv kunde göra i medföljande BASIC. Ett muskelpaket som du då fick betala 1565 dollar för. Jag vet inte exakt vad det blir omräknat till dagens valutor, men jag vet att det var väldigt mycket pengar.

dotmag