Att hålla sig säker på internet

Datorer och informationsteknologi har revolutionerat världen. Idag kan vi i Sverige göra nästan vad som helst på nätet. Med bankID kan man utföra nästan alla bankärenden hemifrån, shoppa kläder online, hitta webbhotell för din hemsida, och till och med köpa hem matvaror. Denna övergång medför dock ett antal risker, eftersom även kriminella anpassat sig till den digitala utveckling, och deras aktiviteter kan påverka även en stad som Baltimore, i USA.

Skadeprogram

Det finns en stor variation av skadeprogram, som man kan plocka upp på bl.a. Facebook, och i sin e-mail. Några exempel är:

Trojaner

En trojan är ett program som ger sig ut för att vara något annat program. När du väl kör programmet gör den istället något helt annat än du förväntar dig, vilket kan ha seriösa konsekvenser.

RAT

RAT står för Remote Access Tool och är ett datorvirus som gör det möjligt för en hacker att kontrollera din dator från sin egen.

Internetmask

Internetmaskar är en typ av skadeprogram som kan replikera sig självt autonomt. De kan på detta vis sprida sig från dator till dator utan någon mänsklig interaktion.

Tips för att hålla dig säker

Trots att skadeprogram kan verka läskiga, är det inte så svårt att hålla sig säker på internet. Den största säkerhetsluckan i en dator är användaren själv. Undviker man att klicka in sig på mörkare sidor och ladda ner osäkra filer sjunker risken avsevärt. Detta i samband med ett bra antivirusprogram och en säker firewall är all säkerhet du behöver.

dotmag