Introduktion till hårddisk och SSD

hdd_and_ssdFram till nyligen hade PC ägarna nästan inget val om vilken typ av lagring som skulle användas i sina bärbara eller stationära datorer. Om man köpte en ultraportabel, vilket på den tiden kunde kosta mer än själva datorn, hade man troligen använt en så kallad solid-state drive (SSD) som den primära enheten (C: på Windows, Macintosh HD på en Mac). Majoriteten av stationära eller bärbara datorer använde en hårddisk (HDD). Idag kan du konfigurera ditt system med antingen en hårddisk eller en SSD, eller i vissa fall båda. Men hur väljer du? Vi förklarar skillnaderna mellan SSD och HDD (eller hårddiskar), samt går igenom fördelar och nackdelar med båda komponenterna för att hjälpa dig att välja det rätta lagringsminnet för din stationära eller bärbara dator.

Den traditionella roterande hårddisken är det grundläggande statiska lagringsminnet på en dator. Det vill säga informationen som lagras på hårddisken försvinner inte när man stänger av systemet, vilket är fallet med data som lagras på RAM-minnet. En hårddisk är i huvudsak en metalltallrik med en magnetisk beläggning som lagrar din information, vare sig det är väderrapporter från 70-talet, en HD-kopia av Star Wars-trilogin eller din digitala musiksamling. Hårddisken opererar helt enkelt genom att ett läs/skrivhuvud på en metallsticka får åtkomst till data när skivorna snurrar.

En SSD är kapabel att göra allt en hårddisk gör. Skillnaden är att data lagras istället på sammankopplade Flash-minneskretsar som behåller data även när det inte finns någon ström närvarande. Chippet kan antingen installeras permanent på systemets moderkort (vilket är vanligt på små ultrabärbara datorer), på en PCI Express (PCIe) kort (förekommer i avancerade arbetsstationer och högteknologiska konsumtionssystem), eller i en låda som har en korrekt storlek, form, och koppling för en bärbar dator eller stationär hårddisk. Dessa flash-minneskretsar är av en annan typ än de som används i USB-minnet, och är vanligtvis snabbare och mer säkra och pålitliga. SSD är därmed dyrare än ett USB-minne med samma kapacitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *