Fördelar och nackdelar med Hårddisk och SSD

hdd-vs-ssdBåde en hårddisk och SSD gör samma jobb: De startar datorsystemet och lagrar program och personliga filer. Men varje typ av lagringsminne har sina egen unika uppsättning funktioner. Frågan är hur de skiljer sig, och vilket lagringsminne som passar dig.

Pris

SSD är dyrare än hårddiskar när det gäller kostnad per gigabyte. 1 TB intern 2,5-tums hårddisk kostar några hundringar, men när denna artikel skrivs kostar en SSD med samma kapacitet och formfaktor över 2000 kr. Som översättning cirka 50 öre per gigabyte för hårddisken och 2 kr per gigabyte för SSD. Eftersom hårddiskar använder äldre, mer etablerad teknologi, kommer de att förbli billigare i den närmaste framtiden. Dessa extra hundra leder till att kostnaden för SSD kan bli högre än beräknat.

Hastighet

Det är nu SSD börjar skina genom. En SSD-utrustade PC startar på mindre än en minut och ofta på bara några sekunder. En hårddisk kräver tid för att accelerera sin roterande skivrörelse, och kommer att fortsätta vara långsammare än en SSD vid normal användning. En PC eller Mac med en SSD startar systemet snabbare, kör program snabbare och överför filer snabbare. Oavsett om du använder datorn till gaming, skola eller företag, kan den extra hastigheten vara skillnaden mellan att hinna med uppgifter i tid och misslyckas med att hålla dina deadlines.

Fragmentering

På grund av deras roterande skivrörelse fungerar hårddiskar bäst med större filer som fastställs i angränsande block. På så sätt kan ett läshuvud börja och avsluta sin läsning i en kontinuerlig rörelse. När man överför stora filer i hårddiskar kommer filerna att spridas ut runt metallplattan, vilket gör att enheten drabbas av vad som kallas för fragmentering. Medan hårddiskar har förbättrats till den grad att effekten är minimerad, kan hårddiskar fortfarande bli fragmenterade. Däremot kan inte SSD fragmenteras, eftersom den saknar ett fysiskt läshuvud, vilket innebär att data kan lagras på ett chip som går snabbare att läsa och skriva data på. Avslutningsvis är SSD generellt snabbare än hårddiskar och rekommenderas för lagring av operativsystem, då den optimerar datorns prestationsförmåga samt uthållighet, med tanke på att SSD minskar risken för dataförlust vid stötolyckor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *