Välj det mest lämpliga lagringsminnet för din dator

interior_ramTraditionella hårddiskar vinner på pris, kapacitet och tillgänglighet. SSD rekommenderas starkt till användaren om hastighet, robusthet, formfaktor, buller, eller fragmentering är viktiga faktorer för dig. Dels om du har ett kontorsarbete och sitter ned större delen av dagen, så kan det vara skönt om datorn är bullerfri och har hög prestanda. Om pris- och kapacitetsfrågor inte var i fokus, skulle SSD helt klart ha vunnit debatten.

Även om det är sant att SSD-minnet slits ut med tiden, eftersom varje cell i flashminnet kan skrivas till eller raderas ett begränsat antal gånger), är det mer sannolikt att konsumenten överger systemet på grund av föråldring av datorsystemet (efter sex år eller så) innan personen stöter på läs/skrivfel med en SSD. Om man vill hålla koll på livslängden av en SSD, finns det flera verktyg som övervakar S.M.A.R.T. status på hårddisken eller SSD-minnet och kommer att informera konsumenten om produkten har kommit till slutet av sin livslängd. Dock kommer principen inte gälla för avancerade multimedieanvändare, som exempelvis videoredigerare, som läser och skriver data kontinuerligt, men dessa personer kommer att behöva större kapacitet för hårddiskar. På tal om hårddiskar, kommer de också så småningom att slitas ut från konstant användning, eftersom de använder fysiska inspelningsmetoder.

Det är oklart om SSD helt kommer att ersätta traditionella roterande hårddiskar, speciellt vid utveckling av delad molnlagring som kommer att revolutionera metoden vi använder för att lagra värdefulla data. Priset på SSD-enheter kommer de närmaste åren att sjunka, men de är fortfarande för dyra att helt ersätta de många terabyte med data som vissa användare har i sina PC och Mac. Molnlagring är inte gratis och därmed kommer klienten att troligen fortsätta betala för att lagra personliga filer på Internet, vilket är smart för de som använder flera enheter (datorer, mobiltelefoner och surfplattor) för att öppna och redigera information. Ändå kan man vara säker på att lokal lagring inte helt och hållet försvinner förrän vi har täckt hela jorden med internet och har tillgång till WIFI överallt, även i flygplan och ute i vildmarken. Naturligtvis har människor vid den tiden upptäckt nya effektiva lösningar för att lagra information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dotmag