Webbutveckling och tillgänglighet

Tillgänglighet på webben är något som blivit en allt större fråga. Idag måste detta vägas in i varje webbprojekt. Här kommer allt man bör tänka på och fallgropar att undvika då man bygger sin webbplats.

Att ta in hjälp utifrån

Det finns minst sagt mycket att tänka på när man bygger sin egen webbplats. Det ska sägas på en gång: ifall man känner sig vilsen kan det vara bättre att ta hjälp av några som kan. Den som söker en webbyrå i Stockholm behöver inte leta långt. Då kan man få hjälp med både webbutveckling och digital närvaro i stort. Detta kan vara väl investerade pengar. Den som trots allt har grundkunskaper och själv vill bygga sin webbplats får här lite förslag och idéer. Bygger man en liten webbplats kan det heller inte vara förnuftigt att lägga alltför mycket pengar på den.

Tillgänglighet på webbplatsen

För att nå en bra tillgänglighet på sin webbplats gäller det att presentera allt innehåll enkelt och snyggt. Texten bör delas in i huvudrubrik och underrubriker. Navigeringen måste vara enkel att sköta och färgerna ha tillräckligt med kontraster. Webbplatsen bör även fungera lika bra på alla möjliga enheter. Här kommer en lathund för det lilla webbprojektet:

  • Använd tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund.
  • Navigeringen ska va logisk och enkel att förstå.
  • Använd en likadan struktur på alla sidor.
  • Brödtext kan var indelad i rubriknivåer och gärna punktlistor där det är möjligt.

Fallgroparna att undvika

Bygger man en egen hemsida bör man ha klart för sig vad man behöver. Har man tänkt använda WordPress eller Drupal måste dessa gå att installera lätt på det webbhotell man hyr in sig hos. Annars riskerar man att behöva genomgå en krånglig manuell installering av programmen, vilket förstås är möjligt. Många webbhotell erbjuder så kallade 1-klicksinstallationer av både WordPress och Drupal, vilket kan underlätta en hel del. En annan fallgrop är att stirra sig blind på en särskild adress man önskar sig. Är den upptagen är det bättre att gå vidare och leta efter en annan. Det lönar sig sällan att lägga ut extra pengar för en adress.

dotmag