Hybrid drive och Dual drive

bottom_smTillbaka till mitten av 2000-talet. Några kända hårddisk-tillverkare, som Samsung och Seagate, kom fram med teorin att om man adderar några gigabyte flashminne till en snurrande hårddisk skulle då konstrueras en så kallad “hybrid” enhet, som kombinerar hårddiskens stora lagringskapacitet med prestandan av en SSD, till ett pris som är något högre än det för en traditionell hårddisk. Flashminnet fungerar som en buffert för ofta använda filer, så systemet har potential att starta och köra de viktigaste programmen snabbare, även om det inte direkt kan installeras något i det utrymmet självt. I praktiken fungerar hybriddrift som t.ex. Seagate Momentus XT, men de är fortfarande dyrare och mer komplicerade än vanliga hårddiskar. De fungerar bäst för människor som behöver både massor av utrymme för lagring och snabb kallstart. Eftersom hybriddiskar är en blandning av två lagringsminnen kommer den inte nödvändigtvis ersätta traditionella hårddiskar eller SSD-enheter.

Slutligen kan en hårddisk och SSD kombineras, vilket väcker minnet av den gigantiska roboten “Voltron”. Hur som helst kan dessa två lagringsminne förenas i systemet med avancerad teknik som Intels Smart Response Technology (SRT). SRT använder SSD i systemet för att det ska fungera som ett cacheminne, för att hjälpa systemet att optimera bootprocessen och startning av mjukvaror.

SSD-minne är som hybriddiskar och inte direkt tillgängliga för slutanvändaren. SRT kräver riktigt SSD-minne med 2,5-tums formfaktor, men dessa lagringsminnen kan ha liten kapacitet som 8 GB och ändå öka prestanda. På grund av att operativsystemet inte installeras på SSD-minnet undviks problem med dubbla drivkonfigurationer, d.v.s. användaren kan problemfritt använda två separata lagringsminnen i datorn. Å andra sidan kommer din dator behöva utrymme för att lagra två enheter, ett krav som kan hindra vissa bärbara och stationära datorer med små formfaktor. Användaren behöver både SSD och ett moderkort för att stödja cache-tekniken. Men i stora drag är hybridlösningen väldigt intressant för nyfikna databyggare som vill utforska teknikens möjligheter för att bygga den ultimata datamaskinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dotmag